fbpx

Otthonfelújítási program

A kormány november 25-én jelentette be a gyermeket nevelő családok otthonfelújítással kapcsolatos támogatását. Céljuk, hogy a családok javíthassanak lakhatási körülményeiken. Sokakat érdekel ez a támogatás így mi is összeszedtük a legfontosabb gondolatokat.
Cikkünk folyamatosan frissül.

Kik vehetik igénybe a támogatást? A legalább egy gyermeket nevelő vagy váró – azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak közösen – igényelhetik. Nevelőszülők is igénybe vehetik. Ha a szülők lakóhelye nem egyezik meg, akkor azon szülő veheti igénybe, akinek közös a lakcíme az összes gyerekkel. Abban az esetben jogosult mindkét szülő a támogatásra, amennyiben külön-külön mindkettőjük lakóhelye megegyezik legalább az egyik gyermekük lakóhelyével. Ebben az esetben a támogatás felére jogosultak, azaz 1.500.000 Ft. Természetesen igényelhető a teljes összeg, ha a másik fél nyilatkozik arról, hogy nem szeretné igénybe venni a támogatást. További feltétel, hogy a támogatással érintett lakásban az igénylőnek, illetve kiskorú gyermekének együttesen az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett legalább 50%-os tulajdoni hányaddal rendelkezzenek. Kikötés még többek között az is, hogy nincs az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása az igénylőnek. A támogatással érintett lakás legalább egy éve lakóhelyük. Az időtartamra vonatkozó feltételt nem kell alkalmazni magzat és egy évnél nem régebben született gyermek esetén vagy ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor.

Milyen építési tevékenységek támogathatóak?

  1. Víz-, csatorna-, elektromos, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
  2. fürdőszobahelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
  3. fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  4. az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelését, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
  5. külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
  6. tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  7. égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
  8. klímaberendezés beépítése, cseréje,
  9. napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
  10. belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, galériaépítését, belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
  11. a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület nem lakás céljára szolgáló helyiség felújítása (nyári konyha, mosókonyha, tároló)
  12. kerítés építése,
  13. gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
  14. terasz, loggia, erkély, előtető építése,
  15. térburkolat készítése, cseréje
  16. télikert kialakítása,
  17. Igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül abban az esetben akadálymentesítési munkák
  18. alapozási szerkezet megerősítése
  19. beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje

Fontos megemlíteni, hogy a számla az igénylő saját nevére szóljon. A vállalkozó által kiállított olyan számla fogadható el, amelyről a vállalkozó az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 10. számú melléklet 1. pontja szerinti adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítette. A támogatás 5%-os ÁFA mértékkel kiállított számla vonatkozásában nem vehető igénybe.

Mikor nem fogadhatóak el a számlák? A felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat végző vállalkozó által kiállított számla csak akkor fogadható el, ha az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa. Gazdasági szervezet esetén az igénylő vagy az igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa annak nem tagja, munkavállalója vagy vezető tisztségviselője. Együttes igénylés esetén mindkét igénylőre vonatkozik. Olyan számla nem fogadható el, ha már korábban elszámolta családi otthonteremtési kedvezmény kapcsán. Ezt a MÁK ellenőrzi elektronikus rendszerében.

Hogyan igényelhető a támogatás? A lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni. A támogatási kérelem 2021. január 1-je után alábbi módokon nyújtható be a Kincstárhoz:

  • Elektronikus úton ügyfélkapus bejelentkezést követően elérhető elektronikus nyomtatvány kitöltésével, a szükséges adatok megadásával és az előírt dokumentumok, nyilatkozatok becsatolásával
  • a Kincstár honlapjáról letöltött és kitöltött kérelem, illetve nyilatkozatok, valamint az előírt dokumentumok másolatának postai úton történő megküldése
  • Személyesen kormányablaknál a Kincstár honlapjáról letöltött és kitöltött kérelem, illetve nyilatkozatok, valamint az előírt dokumentumok másolatának leadásával.

A kérelmet a kincstár beérkezési sorrendben, 30 napon belül bírálja el. Hiánypótlásra csak egy alkalommal kerülhet sor. A Kincstár legkésőbb a támogatás folyósítását követő 180. napig jogosult a lakás fekvése szerinti illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal bevonásával helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálni a kivitelezést. Ha az igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatás, akkor felszólítja az igénylőt a támogatásnak a kamattal növelt összegben történő visszafizetésére.

Mekkora a támogatás összege?
A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 000 000 Ft. A támogatás összegében az anyagköltség és a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet. Nézzünk pár példát a támogatási összeg igénybevételéhez:

Felújítás teljes költsége:         6 000 000 Ft
Anyagköltség:                         4 500 000 Ft
Munkadíj:                                1 500 000 Ft
Támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj aránya 50-50% kell, hogy legyen itt teljesül így a támogatás maximális összege igénybe vehető, ami 3 000 000 Ft.

Felújítás teljes költsége:        5 000 000 Ft
Anyagköltség:                        4 000 000 Ft
Munkadíj:                               1 000 000 Ft
Ebben az esetben a támogatás összege 2 000 000 Ft, mivel a támogatás összegének 50% anyagköltés és 50% munkadíj. És mivel a munkadíj 1 000 000 Ft ezért csak is 2 000 000 Ft támogatás vehető igénybe

Felújítás teljes költsége:         1 000 000 Ft
Anyagköltség:                         1 000 000 Ft
Munkadíj:                                0 Ft
Ekkor a támogatás mértéke 0 Ft lesz, mivel nincs munkadíj és a támogatás összege anyagköltség és munkadíjból tevődik össze 50%-os arányban.

Milyen lehetőségei vannak a családoknak, ha nem tudja finanszírozni a felújítást?
Lehetősége van a családoknak kamattámogatású hitelt igényelni, aminek az összege maximum 6.000.000 Ft lehet. A kamattámogatást az állam a futamidő végéig nyújtja, ami legfeljebb 10 év lehet. A hitel bármikor előtörleszthető, amiért a bank nem számíthat fel díjat. A kölcsön folyósításától egy éven belül kell igazolni a számlákkal, hogy megvalósultak az építési tevékenységek. A kölcsön igénybevétele 2021. március 1-jétől vehető igénybe.

Mit érdemes tudni napelemes rendszer esetén?
Napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén az abban feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget. A napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét végző vállalkozó nyilatkozata a 7. § (5a) bekezdésben foglaltak teljesüléséről. Tudni érdemes még, hogy 2021. június 30-át követően megkötött villamosenergia-vásárlási szerződés, valamint a villamosenergia-kereskedő arra vonatkozó nyilatkozata olyan szerződés lesz amely, olyan elszámolást alkalmaz, amelyben az alkalmazott elszámolási időszaktól függetlenül szaldó nem képezhető és a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia mennyisége külön-külön kerül megállapításra. Ez felvethet néhány kérdést az igénylőben. Ez annyit jelent, hogy nem szaldós szerződést köt a villamosenergia szolgáltatóval. Az új elszámolásról még semmilyen információt nem közöltek. Javaslataink:

  • minél előbb megkötni a szerződést a villamosenergia szolgáltatóval
  • nem veszi igénybe a napelemrendszerre a támogatást
  • várni még kiderülnek a másik szerződés részletei
  • felhasználni a támogatást nem napelemes rendszerre és majd a visszatérített pénzből telepíttet napelemet

Jó hír napelemes rendszert tervezőknek, hogy akik megkötik a szolgáltatójukkal a villamosenergia-vásárlási szerződést ők még úgy nevezett szaldós elszámolásban maradnak akkor is, ha 2020. június 30-át követően adják le visszaigénylési kérelmüket. Ezáltal több felújításra igényelheti a támogatást.

Forrásaink:

http://www.allamkincstar.gov.hu/files/Lakoss%C3%A1gi%20%C3%BCgyfelek/Otthonfel%C3%BAj%C3%ADt%C3%A1si%20t%C3%A1mogat%C3%A1s/Otthonfelujitas_korm_rendelet.pdf

http://www.allamkincstar.gov.hu/files/Lakoss%C3%A1gi%20%C3%BCgyfelek/Otthonfel%C3%BAj%C3%ADt%C3%A1si%20t%C3%A1mogat%C3%A1s/Otthonfelujitas_tajekoztato_honlap_20201202.pdf

  1. évi 287. szám december 22. Az otthonfelújítási hitel bevezetése érdekében egyes kormányrendeletek módosítása
ro_RORomanian